IPL

IPL är förkortning av Intensivt Pulserande Ljus – en ljusbehandling där man med olika våglängder effektivt kan  påverka hudens yttre lager. IPL kan hjälpa till att minska förekomsten av ytliga kärl, pigmenteringar och rodnader i huden. Områden som behandlas är bl a ansikte, hals, dekolletage och händer.

IPL är även en fin behandling för att föryngra huden. Detta sker genom att ljuset bildar värme i huden som stimulerar produktionen av kollagen och ökar cellförnyelsen. 

 • Åldersfläckar och solfläckar
 • Rosacea och rodnad
 • Kärl kring näsvingar och/eller kinder
 • Stora porer
 • Akne
 • Hudföryngring

IPL är en behandling där man med hjälp av ett brett spektrum av våglängder 400 – 1400 nm behandlar olika tillstånd i huden. Ljuset passerar hudens översta lager och absorberas sedan av kärl och pigment som förstörs av termokoagulation. Den termiska energin stimulerar även produktionen av kollagen och elastin och bidrar till ökad cellförnyelse.

Det krävs upprepade behandlingar för att uppnå bäst resultat. Behandlingarna görs i 4 veckors intervaller. Det krävs i regel 3 eller fler behandlingar för bäst effekt. Antalet behandlingar som behövs är beroende på hudstatus och indikation.

Behandlingen tar omkring en halvtimme att genomföra.

Resultatet ger en jämnare hudton och ökad lyster.

Innan behandlingen startar får man fylla i ett ”Informerat samtycke” och foto tas. Därefter rengörs huden noggrant och en ultraljudsgel appliceras på hudområdet som ska behandlas. 

Under behandlingen uppkommer starkt ljus i samband med varje puls, därför får man ett tätt sittande ögonskydd.

IPL känns som ett snärtande varmt gummiband mot huden. Handenheten och prisman som ligger mot huden har därför ett kylsystem för ökad komfort. 

Innan du bokar behandling är Du välkommen till oss på en konsultation. Under konsultationen tittar vi på möjligheterna att  behandla dig med IPL och du får information om hur behandlingen går till och vilket priset blir för just din behandling. Du får då också möjlighet att ta upp de förväntningar och farhågor Du har inför behandlingen samt ställa eventuella frågor som finns. Om Du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det bra att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet. Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar.

Tänk på att huden skall vara välmående inför din behandling. Du får ej nyligen blivit behandlad med kortison eller antibiotika. Undvik solexponering veckorna innan, gäller även brun-utan-sol. Om du regelbundet använder retinoider bör du sluta använda dessa i minst 1 vecka i förväg eller i enligt instruktioner från din behandlare. Du bör också undvika läkemedel som kan orsaka ytterligare blödningar (såsom Ibuprofen). 

Efter behandling kan viss svullnad, värmeökning och rodnad kvarstå och det kan hålla i sig upp till en vecka efteråt.

Undvik i 14 dagar efter IPL

 • Solexponering och UV-ljus
 • Brun-utan-sol
 • Potenta hudvårdsprodukter
 • Bastu och varma bad
 • Andra estetiska behandlingar och kirurgiska ingrepp
 • Massage av det behandlade området

 

I regel behövs tre eller flera behandlingar med fyra veckors mellanrum för fullgott resultat.

För ytterligare resultat kan man kombinera sina IPL-behandlingar med andra professionella hudvårdsbehandlingar som microneedling och fraktionerad laser (ex ResurFX) för ytterligare resultat. Detta behandlingspaket kan vara effektivt om du vill minska uppkomsten av problem som pigmentering eller rynkor och arbeta preventivt med din hud och ditt åldrande.

Ta hand om din kropp

Rekommenderade produkter efter en IPL behandling