Ytliga kärl

Ytliga kärl är små blodkärl som ligger precis under huden och kan ofta ses med blotta ögat. Vissa åkommor och tillstånd gör emellertid att blodkärlen syns extra tydligt, varför man ibland vill behandla dessa.

Många människor besväras av ytliga blodkärl både på kroppen och i ansiktet.
Kärlbristningar är små ytliga vener nära hudytan. Vanligtvis är de mindre än en mm i omkrets och med röd eller blåaktig färg. De små kärlen finns främst i ansiktet eller på benen, men kan även förekomma på andra områden av kroppen.

De ytliga små kärlen på benen orsakar ingen förhöjning av huden vilket särskiljer ytliga blodkärl från åderbrock. Genom dess ytliga placering påverkar dessutom inte kärlbristningar blodcirkulationen vilket inte ger något medicinskt besvär eller hälsorisk utan är egentligen endast kosmetiskt missprydande.

  • ND:YAG – spindelvener på benen
  • SKLEROTERAPI – spindelvener på benen
  • IPL – kärl kring näsvingar och/eller haka, kinder

Vilken behandlingsmetod som är bäst lämpad för just dig avgörs på konsultation utifrån var dina kärl är placerade och vilken utbredning. 

Att behandla ytliga blodkärl med laser, IPL eller skleroterapi är en relativt snabb och effektiv behandlingsmetod som inte är så smärtsam. 

Efter behandlingen kan du uppleva viss rodnad, svullnad och klåda. Inom de närmaste veckorna kommer venerna gradvis att ljusna och bli mindre synliga. Flera behandlingstillfällen kan krävas för bra resultat.

Huden bör inte exponeras för sol under läkningsprocessen samt några månader därefter för att undvika hyperpigmentering. Om vistelse i sol täck hudområdet med hudvänligt förband eller smörj in hudområdet med SPF 50.

Ta hand om din hud

Rekommenderade produkter efter behandling av ytliga blodkärl