Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/home/yuIDvC/staging/public/wp-content/db.php) is not within the allowed path(s): (/home/yuIDvC/staging) in /home/yuIDvC/staging/public/wp-includes/load.php on line 670
Behandling med kryoterapi i Stockholm/Södermalm | Kliniké

Kryoterapi

Kryoterapi, som är en frysteknik, är en väl beprövad metod som effektivt och säkert tar bort hudförändringar. Behandlingen är näst intill smärtfri och ger ett minimalt ärr i huden. Det finns anledning att ta bort hudförändringar av såväl medicinska som kosmetiska skäl. På Kliniké avlägsnas endast de hudförändringar som är godartade, kontrollerade och av kosmetiska skäl. 

Kryoterapi med Freezpen är en frysbehandling som snabbt och effektivt fryser bort och avlägsnar godartade hudförändringar på några få sekunder med en högtrycksstråle av flytande dikväveoxid, N2O. Med sin mycket precisa applikatorspets fryser Freezpen endast bort hudförändringen och inte den omgivande, friska vävnaden. Behandlingen är både snabb och smärtfri och kräver ingen konvalescens. Efter behandling uppstår en sårskorpa som läker och faller bort av sig själv. Under behandlingen kan man känna en stickande känsla i huden som snart lägger sig. Då precisionen i högtryckstrålen är mycket god har vi möjlighet att behandla hudförändringar även i ansiktet. Vanligtvis krävs 1-3 behandlingar beroende på storlek och typ av hudförändring.

  • Hudområdet inspekteras
  • Kort tas för att kunna jämföra ”före- och efter”
  • Huden rengörs
  • Hudförändringen fryses
  • Därefter läggs ett torrt förband om huden riskerar skavas, om hudförändringen vätskar eller om solexponering väntas.

Såret läker normalt sett på 2-4 veckor.

Direkt efter behandling blir huden öm, svullen, rodnad och det sticker och svider i det behandlade området. Ibland uppkommer en vätskefylld blåsa. Detta är helt normalt. Undvik att ha sönder blåsan, den fungerar som skydd för huden inunder.

De första dagarna kan såret vätska och behöva läggas om med någon typ av förband eller plåster. Håll såret rent och så torrt som möjligt. Byt förband vid behov. Tvätta såret med tvål och vatten. Vid omläggning klipp en kompress så stor som såret och fäst med hudvänlig tejp eller använd lämpligt plåster. Vid svårläkta vätskande sår kan med fördel en salvkompress/non-stick kompress (ex Mepitel) appliceras direkt på såret innan torr kompress för att undvika att förbandet fastnar i såret och för att främja sårläkning. Finns att köpa på Apoteket.

Under läkningsprocessen bildas en sårskorpa. Det är viktigt att inte pilla bort sårskorpan eftersom risken för infektion och ärrbildning då ökar. Undvik kläder som skaver på det behandlade området. Skydda huden med lämpligt förband om skav är oundvikligt och om huden riskerar utsättas för smutsig miljö.

Slutligen trillar sårskorpan av, huden under är då rosaaktig och skör. Successivt bleknar detta och huden blir vit, en så kallad hypopigmentering uppstår, på grund av att hudens pigmenteringsceller påverkats av behandlingen. I vissa fall kan även en mörkare hudton, hyperpigmentering, uppkomma runt om det behandlade området. Båda dessa tillstånd är i regel övergående. Det behövs 1-3 frysningar med minst en månads intervall för att få bort en hudförändring eller pigmentering.

Huden bör inte exponeras för sol under läkningsprocessen samt några månader därefter för att undvika hyperpigmentering. Om vistelse i sol täck hudområdet med hudvänligt förband eller smörj in hudområdet med SPF 50.

Det kan ta upp till ett år innan slutgiltigt resultat efter behandlingen kan ses. Normal sett syns då ett litet märke i huden.

Slutligen. Det är av största vikt att eftervården sköts efter angivna instruktioner för att optimera hudläkning och minska risken för komplikationer.

Exempel på hudförändringar som kan behandlas med Freezpen är lentigo, fibrom, seborroiska keratoser och neavus.

Lentigo (åldersfläckar) ser ut som mörka missfärgningar på huden, vanligtvis ljusbruna eller rödbruna i nyans. Formen på fläckarna varierar. Lentigo är alltid små i början och växer med tiden, så även antalet fläckar.

Fibrom (skintags) är helt ofarliga utväxter i huden som ofta bildas i ansiktet, på halsen eller i armhålorna.

Seborroisk keratos (åldersvårta) är ofta ljusbrun, gulaktig eller mörkbrun till svart. Hudförändringen är vanligtvis platt till en början men ändras med tiden till en upphöjd, icke homogen förändring.

Neavus (födelsemärke) är brunfärgade pigmentförändringar i huden. De kan vara av olika karaktär, släta eller upphöjda.

För att vi skall vara säkra på att din hudförändring är möjlig att behandla kan vissa typer av hudförändringar kan behöva undersökas av läkare innan de behandlas. Om de är godartade avlägsnas hudförändringarna vid nästa besök. Innan behandlingarna startar är du välkommen att boka en konsultation. Då träffar du en sjuksköterska där vi tillsammans går igenom dina önskemål och kontrollerar om hudförändringen behöver ses över av läkare innan behandling påbörjas.

Om du tidigare haft Melanom utförs inte behandling. Inte heller om du är gravid eller ammar.

Ta hand om din kropp

Rekommenderade produkter efter en kryopen-behandling