Microneedling / Dermapen™

Microneedling är en populär metod för hudföryngring och för att behandla olika hudproblem. Behandlingen går ut på att med små nålar skapa en kontrollerad skada i huden som bidrar till att stimulera ökad cellförnyelse och kollagenproduktion. Resultatet blir en föryngrad och fräsch hud med ökad spänst, där fina linjer, rynkor och ärr suddats ut.

Microneedling är en nålbehandling som skapar en kontrollerad mikroskada i huden vilket effektivt stimulerar nybildning av kollagen och andra elastiska komponenter som minskar med stigande ålder. 

Nyproduktionen av naturliga elastiska komponenter kan jämföras med effekten av fraktionerad laser, dock med mycket mindre biverkningar och kortare återhämtningstid. Behandlingsmetoden är också mer effektiv än microdermabrasion och kemisk peeling. Därtill kan en Microneedling-behandling utföras på alla hudtyper/hudfärger året om.

Med näringsrika behandlingspreparat innehållandes aktiva ämnen som slussas ner i huden på djupet blir resultatet en föryngring av huden, ökad hudfasthet samt en förbättring av hudens struktur och kondition.

På Kliniké använder vi framför allt Dermapen™ som var den första mekaniska microneedlingpennan på marknaden (år 2010) och fortfarande är marknadsledande internationellt.

Resultatet är en föryngring av huden, ökad hudfasthet samt en förbättring av hudens struktur och kondition.

Behandlingstiden är omkring 60 min.

Innan behandling påbörjas får du som kund fylla i ett ”Informerat samtycke” och foto tas.

Huden rengörs noga och peelas för att microneedingen ska få bäst effekt och hudens status kontrolleras för att individanpassa behandlingen. Därefter appliceras ett serum på huden och microneedlingen påbörjas.

Under behandling förs pennan med det vibrerande nålhuvudet över huden, vilket skapar tusentals vertikala mikrokanaler i huden. Beroende på behandlingsindikation förs nålen olika djupt ner i huden (0,2-3 mm). Vid djupt penetrerande nålbehandling uppkommer microblödning vilket i vissa fall kvarlämnar små blåmärken (petekier) i huden. Dessa försvinner i regel inom en vecka.

Vid microneedling på Kliniké slussas näringsrika behandlingspreparat innehållandes aktiva ämnen ner i huden. Dessa individanpassas och bidrar till att resultatet blir ytterligare förstärkt.

PRX-T33 i kombination med microneedling är en mycket uppskattad behandling på Kliniké. PRX-T33 kan adderas om man tidigare har gjort microneedling och vill förstärka effekten ytterligare. 

Behandlingen är olika smärtsam. Bedövningskräm kan appliceras före behandling påbörjas, men rekommenderas ej då den påverkar möjligheten att se hudens kondition under behandlingen.

 

Konsultation

Under konsultationen tittar vi på möjligheterna behandla dig och du får information om hur behandlingen går till och vilket priset blir för just din behandling. Du får under konsultationen också möjlighet att ta upp de förväntningar och funderingar Du har inför behandlingen. Om Du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det viktigt att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet. Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar. Ej heller under IVF-behandling.

Resultat kan kännas redan efter en behandling, men om ett mer långvarigt resultat önskas rekommenderas upprepade behandlingar, i regel 2-5 behandlingar (fler vid mer omfattande problem) med 6-8 veckors intervall beroende på behandlingsindikation. Behovet av antalet behandlingar och det slutgiltiga resultatet är beroende av individuella faktorer. 

Direkt efter behandlingen syns en mild rodnad och hos vissa petekier.

 

Följande reaktioner kan förekomma efter en microneedling och beroende på hur djupt man har behandlat:

 • Upp till 24 timmar: lätt rodnad, lätt svullnad
 • 1-2 dagar: lite stickigt, lite torr och uppstramad
 • 2-3 dagar: lätt fjällning hos några, men inte alla
 • 3-4 dagar: huden kan upplevas mycket torr
 • Ca en vecka efter behandling: helt återställd och normal funktion i huden

 

Samma dag som din  behandling är det av ytterst vikt att skydda huden från bakterier:

 • Vidrör ej det behandlade området, undvik kontakt med husdjur och smutsig miljö
 • Undvik dusch och bad på det behandlade området samma dag. Dagen efter kan huden rengöras milt.
 •  Använd rena handdukar.
 • Använd ej make-up de första dygnet efter behandling/12 h
 • Rengör glasögon och mobiltelefon med ytdesinfektion
 • Byt örngott

 

48 timmar (två dygn) efter behandlingen ska du undvika följande:

 • Direkt UV-exponering (sol eller solarium). Använd alltid solskydd, även en molnig dag
 • Hård fysisk träning
 • Varma bad, jacuzzi eller bastu
 • Swimmingpool/klorvatten eller utomhusbad
 • Andra hudbehandlingar eller estetiska behandlingar
 • Brun-utan-sol
 • Tatuering, färgning eller vaxning i/på det behandlade område

 

Du får inte använda produkter innehållande AHA, BHA eller PHA-syror, retinoider, bensoylper- oxid, alkohol eller hydrokinon minst en vecka efter behandlingen. 

 

Därtill:

 • Undvik solexponering  samt använd hög SPF under hela kuren. Gäller alla kraftigare hudbehandlingar för att få bäst möjliga resultat på lång sikt. 
 • Det går att sminka sig redan dagen efter men vi rekommenderar att vänta tills huden inte längre är känslig vilket i vissa fall kan ta ett par dagar.
 • Tillför fukt och lugnande hudvård veckan efter behandling  för att hjälpa huden återhämta sig.

 

Följ noga de instruktioner behandlaren ger dig och använd inte andra preparat än vad som föreskrivits till och efter behandlingen. Kontakta kliniken om oväntade reaktioner uppstår eller om du har några frågor eller funderingar.

Huden är en färskvara och man måste kontinuerligt stimulera och stötta den för att nå bäst långsiktigta effekt. Hemmavårdsprodukter rekommenderas för bäst resultat.

 

Ta hand om ditt ansikte och din kropp

Rekommenderade produkter efter en microneedling behandling

Ta hand om din kropp

Rekommenderade produkter efter en Dermapen behandling